Zamyšlení nad výchovou psa

Před nedávnem jsem při prohlížení starých časopisů narazila na článek, který mě oslovil tak silně, že se s vámi chci podělit o pár myšlenek z něj. Článek napsal Pavel Beer st. a já si dovolím z něj kousek citovat.

„ V dnešním přístupu ke psům existuje nespočet teorií, technik, názorů a prosazování lidské individuality. Bohužel, často bez ohledu na to, komu to má sloužit. Každý ví, že pes je nejlepším přítelem člověka. Ne každý je však ochoten připustit, že je také třeba, aby byl člověk přítelem svého psa a zajistil mu určité jistoty a spokojenost v jejich vzájemném vztahu. Pes ke svému životu potřebuje spolehlivého vůdce, vzájemnou důvěru, správné motivace, odstupňované odměňování a takové reakce na své chování, kterým bude rozumět."

Z mé několikaleté praxe mohu jen potvrdit, jak velkou má pan Beer pravdu. Poznala jsem za tu dobu na 500 psů, 100 různých ras i jejich pány. Stále se mi potvrzuje to, že každý pes, bez ohledu na rasu, nebo věk, potřebuje pána, kterému bude rozumět a věřit. Zažila jsem extrémy na obou stranách spektra. Někdo bere svého psa jako věc, která nemá žádné potřeby, nebo emoce. Na druhé straně jsou lidé, kteří si svého psa pletou s dítětem a podle toho s ním jednají, rozmazlují ho a polidšťují. Oba extrémy jsou stejně škodlivé a psovi i jeho okolí mohou být nebezpečné.

Jak všichni víme, pes je tvor společenský, geneticky předurčený k životu ve smečce. Aby byl jeho život klidný a spokojený, potřebuje nejen potravu a přístřeší, ale hlavně jasně danou hierarchii ve své smečce. Na vrcholu pomyslného žebříčku musí být vůdce smečky, který je důsledný, spolehlivý, klidný a trpělivý.

Všem majitelům psů, i těm, kteří se teprve rozhodují si psa pořídit, můžu jen poradit:

Pokud nemáte s výchovou psa dobré zkušenosti, nebo pokud cítíte jakoukoliv nejistotu ve výchově, obraťte se na zkušeného výcvikáře. Neváhejte! Nečekejte, že vaše štěňátko z toho zlobení vyroste. Čím dřív začnete s pejskem správně zacházet, tím bude výchova snazší a život vás obou spokojenější. Pokud svému psovi rozumíte a umožníte i jemu, aby rozuměl vám, bude to opravdu váš NEJLEPŠÍ PŘÍTEL.

© 2012 smartsolution, aktualizace 03/2024