Výběr štěněte

Článek je určen všem milovníkům psů, ale obracím se hlavně na ty, kteří uvažují o pořízení prvního pejska. Během let, kdy se zabývám výcvikem a hlídáním psů, se na mě obrátila řada lidí o pomoc a radu při výběru štěněte. Není to věc jednoduchá, vždyť si vybíráme nového člena rodiny. Kolik jich pak končí v útulcích, nebo vypuštěných někde v lese! A to v tom lepším případě. Proto apeluji na všechny - dobře si rozmyslete, jestli pejska opravdu chcete, či potřebujete!

Je toho tolik, na co je potřeba myslet, když už jste se rozhodli si pejska pořídit! Snažila jsem se několik nejdůležitějších věcí shrnout v tomto článku. Pořadí jednotlivých bodů není náhodné, myslím si, že je třeba vše promyslet právě v tomto pořadí.

 

Na co tedy myslet při výběru rasy:

  1. Proč si pejska pořizuji? - tedy, co od něj očekávám, na co ho budu mít? Jako mazlíka, nebo s ním budu pracovat jako s hlídačem, s loveckým psem, atd. atd.
  2. Kolik na něj budu mít denně času? - je třeba si uvědomit, že většině pejsků nestačí 3 krátké procházky denně, jen aby vykonali svou potřebu. Každý pes má jinou potřebu pohybu, někomu stačí 2 hodiny, jiný potřebuje i 4 hodiny denně běhat. Jde i o čas, který mu věnujete při výcviku, doma při hře, při domácí výchově, atd.
  3. Mohu si pejska dovolit i finančně? - nejde jen o pořizovací cenu štěněte, to je to poslední, co by vás mělo trápit. Pes potřebuje mít doma svou výbavu - pelíšek, misky, hračky, obojky, vodítka, náhubek. Je třeba počítat s obecními poplatky, s pravidelnou péčí veterináře, kvalitní krmení taky něco stojí. A to ani nemyslím na to, když pejsek onemocní, nebo se zraní.
  4. Jaký typ člověka jste vy? - aktivní sportovec, nebo spíš domácí typ? Budete s pejskem denně běhat několik km, nebo uvítáte spíš kliďase, co s vámi bude koukat na tv? Jste dostatečně klidní a asertivní, aby vás pes přijal jako svého vůdce? Zvládnete výchovu bez násilí a křiku?
  5. Jaká je vaše rodina? - souhlasí všichni s pořízením psa? I podle věku dětí je třeba vybírat vhodné plemeno. Co dovolená? Se psem, nebo hodná babička?
  6. Kde bude pes bydlet? - venku na zahradě s kotcem, nebo doma s vámi? Bude mít přístup do celého bytu, nebo jen někam? Venkovní psi nemívají tak blízký vztah s pánem a i když běhají celý den po zahradě, přesto je třeba je vzít denně na procházku.
  7. Jaké má mít pes vlastnosti? - má to být hlídač, nebo pomocník při lovu, nebo domácí společník, vhodný k dětem? Při výběru je třeba dbát na to, k čemu byl pes vyšlechtěn a podle těchto vlastností vybírat.
  8. Denní plán péče o psa - pokud máte rodinu, budou její členové ochotní se zapojit do péče o psa? To je potřeba domluvit a nejlépe i sepsat předem. Kdo bude mít na starosti krmení, kdo výcvik, kdo ranní procházky, kdo odpolední dlouhé, kdo večerní?
  9. Jak má být pes velký? - já osobně si nemyslím, že by velký pes trpěl v menším bytě, pokud má venku dostatek pohybu. Takže podle mě neplatí, čím menší byt, tím menší pes. Velikost je důležitá v tom, že svého psa musíte fyzicky zvládnout v různých situacích. Při zranění, u veterináře, při výcviku, venčení apod. Pokud máte děti, je třeba myslet i na to, aby psa zvládly, pokud ho budou venčit bez vás.
  10. Vzhled psa - zcela záměrně jsem tento bod napsala jako poslední, protože většina lidí si bohužel vybírá pejska podle vzhledu a pak jsou všichni nešťastní, protože zjistí, že to není pes pro ně vhodný. Nešťastný je i pes, protože skončí buď v rodině, která mu nerozumí, nebo doživotně v kotci, nebo v útulku.

Pokud jste si tedy promysleli a zodpověděli všechny dané otázky, můžeme přikročit k výběru vhodné rasy. Tady bych doporučila poradit se s odborníkem. Může to být veterinář, nebo nějaký zkušený výcvikář, kterému prošla rukama celá řada různých ras. Je třeba taky myslet na to, zda si chcete vybrat pejska s průkazem původu, nebo bez něj. Můj osobní názor je, že je jistější vzít si štěně s průkazem původu. Je sice o něco dražší, ale máte záruku vzhledu, povahy a do jisté míry i záruku zdraví. Všechny chovatelské kluby totiž dbají na zdraví svých chovných psů, různá zdravotní vyšetření bývají jednou z podmínek uchovnění jedince. Takže jen takový pes, který splnil všechna kriteria svého plemene, může produkovat štěňata s průkazem původu.

Rasu jsme tedy vybrali, teď jak vybrat to pravé štěňátko pro vás. Opět jsem sepsala jednotlivé body, na které je třeba myslet.

  1. Štěně s PP - jak jsem již psala, je tam záruka vzhledu, povahy i zdraví a u dobrého chovatele máte i zázemí do budoucna.
  2. Navštívit některou výstavu psů a vybranou rasu si prohlédnout tam, abyste věděli, jak má opravdu vypadat. Navíc tam jistě najdete laskavou duši, která vám o rase poví vše důležité.
  3. Vybrat si CHS rozumné velikosti, žádnou obrovskou množírnu. Stačí 3-4 chovné fenky, nebo i míň. Jen tam je záruka dobrého vztahu feny s chovatelem a záruka dobré socializace štěňat.
  4. Štěňata odchovávaná v domě uprostřed rodiny. Takové štěně bude už zvyklé na lidi i děti, různé domácí zvuky, možná i na jiná domácí zvířata. Samozřejmě jsou výjimky u některých ras, jako třeba kavkazský ovčák, šarplaninac a jiní. Většina dobrých chovatelů má ale štěňata doma.
  5. Viditelná kvalitní péče o fenu i o štěňata. Kvalitní krmení, fena není vyhublá ani bez srsti, štěňátka jsou kulaťoučká a spokojená, nekňučí hlady.
  6. Štěňata jsou čistá a voňavá, nejsou cítit močí, jsou pravidelně odčervovaná, ve správnou dobu naočkovaná a otetovaná, nebo očipovaná.
  7. CHS navštivte víckrát, chtějte vidět všechna štěňata i matku, i místo, kde je chovatel drží.
  8. Chovatel sám trvá na dalším kontaktu s vámi, je ochoten pomoci vám radou i osobně v dalším životě štěněte s vámi.
  9. Ke štěněti dostanete PP, očk. průkaz, kupní smlouvu, manuál, jak se štěňátkem v prvních dnech zacházet i s důležitými kontakty na chov. klub, na sebe, ev. i na veterináře. U některých chovatelů obdržíte i krmení, na které je štěně zvyklé, ev. nějakou hračku, pelíšek, nebo kus látky, ze které ucítí svou smečku.
  10. Štěněti musíte doma připravit zázemí. Koupit pelíšek, misky, hračky, obojek, vodítko, čurací podložky, kleště na drápky, kartáč, atd. Je dobré si předem vybrat veterináře i cvičiště, kam budete s pejskem chodit.

 

MYSLETE NA TO, ŽE SI VYBÍRÁTE SPOLEČNÍKA NA 10 - 15 LET, ZA KTERÉHO PONESETE ZODPOVĚDNOST A KTERÝ NA VÁS BUDE PLNĚ ZÁVISLÝ!!!

 

© 2012 smartsolution, aktualizace 04/2024